Een paar dagen geleden kregen Paul en ik een mailtje van de organisatie van de Elfstedenwandeltocht: afgelast. Ook al is hij pas in mei. Jammer, maar begrijpelijk. En hoe gaat dat dan met de Nijmeegse? Heeft het dan nog wel zin om ieder weekend 40 kilometer te lopen? Hoe gaan wij om met corona en wandelen?

Waarom is de Elfstedenwandeltocht nu al afgelast?

Er worden nu al redelijk verregaande maatregelen genomen: op het moment van schrijven is het onder andere verboden om evenementen van meer dan 100 man door te laten gaan. Dit gold eerst tot 31 maart, nu al tot 6 april. Dit kan natuurlijk nog vaker verlengd worden, als dat nodig is.

Ook al is de tocht zelf pas in mei, het is handig om vooruit te kijken. Cancelt zo’n organisatie de boel nu, dan kun je een hoop reserveringen nog schappelijk afzeggen en kun je deelnemers het grootste gedeelte van hun geld nog teruggeven. Uiteindelijk scheelt het ons een tientje. Zou de tocht pas last-minute geschrapt worden, dan zou het veel meer gedoe zijn en kan de organisatie (en daarmee de deelnemers) veel minder geld terugkrijgen.

Wat verwachten we van de Nijmeegse Vierdaagse?

De Nijmeegse Vierdaagse is natuurlijk een veel groter evenement, en als je de feesten erbij optelt, gaat het om tien- en tienduizenden mensen. Veel risicovoller. Aan de andere kant: de Nijmeegse is pas in juli en het kan heel goed zijn dat de verspreiding van corona tegen die tijd geen risico meer is.

Mocht het afgeblazen worden, dan verwachten we daar in april of mei wat over te horen.

Blijven wij doortrainen?

Ja, we blijven doortrainen! De Elfstedenwandeltocht is misschien weggevallen als doel om naartoe te trainen, maar de Nijmeegse nog niet. En als we nu ieder weekend blijven wandelen zoals gepland, kan ik misschien de 50 km lopen in plaats van de 40, gezellig met Paul (als hij wordt ingeloot). Verandering van afstand kun je nog tot de dag van tevoren doorgeven, dus dat scheelt.

advertentie

Corona en wandelen: Is dat wel verantwoord?

Zolang er geen complete lockdown is, zoals in Italië, kunnen we ook prima blijven wandelen: we zijn geen grote groep, en een wandeling in de natuur of op het platteland is ook geen situatie waar je met veel mensen op elkaar gepakt zit en op die manier het virus snel verspreidt. Wel zorgen we voor gepaste afstand wanneer we andere wandelaars tegenkomen.

Wanneer stoppen we met trainen?

Wanneer een van ons ziek wordt, stoppen we natuurlijk met trainen. Ook wanneer de Nijmeegse wordt afgelast, stoppen we met leipe afstanden trainen, maar lopen we nog wel af en toe een flinke wandeling van zo’n 20-25 km om de kilometers een beetje in de benen te houden. Zo hoeven we volgend jaar niet vanaf nul te beginnen.

Volgend jaar een herkansing

Al met al is het aflasten van de Elfstedenwandeltocht natuurlijk niet het einde van de wereld. Het is jammer, omdat we er zo naartoe leven, maar volgend jaar schrijven we ons natuurlijk weer in! En dan hopen we natuurlijk dat sars 2.0 zich gedeisd houdt.

Ga zelf op pad!

Alle links in dit blok zijn affiliate links. Koop je via zo’n link iets bij een webshop, dan krijg ik een klein percentage van jouw aankoopbedrag. Zo kan ik CherryCharlie online houden. Meer informatie vind je hier. Dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top