Maak zelf ouderwets gefermenteerd gemberbier met een ginger bug

Als je wel eens echt goed gemberbier op hebt (lees: Fever Tree bijvoorbeeld, van die troebele), dan weet je hoe ontzettend verwarmend en verfrissend tegelijk het is. En wist je dat je het heel makkelijk zelf kun maken? In deze blogpost leg ik je precies uit hoe je dat doet!

Laat ik wel direct even duidelijk zijn: het gaat hier om echt gefermenteerd gemberbier, met bubbels gecreëerd door het vergistingsproces, geen siroop met bruiswater. In principe is het alcoholvrij, maar kan door het vergisten wel sporen van alcohol bevatten.

Klink misschien allemaal heel moeilijk, maar het valt reuze mee.

Je begint met een ginger bug: een soort zuurdesemstarter maar dan van gember. Die voer je een paar dagen zodat er belletjes ontstaan, vervolgens roer je die gistcocktail door een pan afgekoelde gemberthee en laat je de boel in dichte flessen fermenteren tot er genoeg koolzuur in zit naar jouw smaak.

Easy peasy. Het enige wat je nodig hebt zijn gember, suiker, water en een beetje citroensap.

Maak zelf ouderwets gefermenteerd gemberbier met een ginger bug

Zo maak je een ginger bug

Een ginger bug is, zoals hierboven genoemd, vergelijkbaar met een zuurdesemstarter. De gisten en bacteriën die je nodig hebt voor het proces zijn al aanwezig in de gember, en als je die een beetje liefde en aandacht geeft, vermenigvuldigen ze snel.

Stap 1
Steriliseer een glazen potje. Niet te klein, maar het hoeft ook geen megapot te zijn. Gewoon een potje van de pastasaus ofzo.

Stap 2
Vul het potje voor de helft met lauw water. Vooral niet te warm, dan gaat je gist dood.

Stap 3
Voeg nu een eetlepel fijngesneden gember met schil en een eetlepel kristalsuiker toe.

Stap 4
Je hebt luchtcirculatie nodig, maar wilt niet dat er vuil in je potje komt. Dek je potje af met een stukje katoen en een elastiekje. Zet het potje weg op een warme plek, maar buiten bereik van direct zonlicht.

Stap 5
Voer je ginger bug dagelijks met een theelepel fijngesneden gember en een theelepel suiker.

Maak zelf ouderwets gefermenteerd gemberbier met een ginger bug

Zo maak je gemberbier

Gemberbier maken is daarna niks anders dan je starter in een pan gemberbier gooien, de boel bottelen en daarna geduld hebben.

Ik raad je aan om beugelflessen te gebruiken, want flessen met schroefdop krijg je nooit zo strak dicht – daar ontsnapt je koolzuur tijdens het fermenteren en dan heb je alsnog dode limonade. Daar doen we het niet voor 😉

Steriliseer je flessen van tevoren en laat ze afkoelen. Je wilt zo min mogelijk kans op verkeerde bacteriën en schimmels die je fermentatie verpesten, maar je wilt ook niet dat je eigen gisten doodgaan.

Stap 1
Snijd ongeveer een duimgrootte gember (met schil) fijn.

Stap 2
Breng 2 liter water aan de kook in een ruime pan. Draai het gas uit zodra het kookt en voeg de gesneden gember en 150 g suiker toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, zodat je gemberthee kan trekken.

Stap 3
Voeg na het afkoelen een half potje ginger bug en het sap van 1 citroen toe. De rest van je starter kun je opnieuw voeren en voor een volgende lichting gebruiken.

Stap 4
Bottel je gemberbier door een zeef met een dunne, katoenen doek. Sluit de flessen goed af.

Stap 5
Laat je gemberbier bij kamertemperatuur fermenteren. Het duurt 5-10 dagen tot er koolzuur in zit. Laat na de 5e dag dagelijks even wat koolzuur ontsnappen om te voorkomen dat je flessen ontploffen.

Stap 6
Zit er genoeg koolzuur in? Zet de flessen dan in de koelkast om het fermentatieproces te stoppen* en wacht niet te lang met consumeren. Maar als je een liefhebber bent, hoef ik dat natuurlijk geen tweede keer te zeggen 😉

* Echt stoppen doet het proces niet, het wordt wel zodanig afgeremd dat het zo goed als gestopt is.

Maak zelf ouderwets gefermenteerd gemberbier met een ginger bug

Tips

 • Even geen gemberbier maken? Zet je ginger bug in de koelkast om hem te laten “slapen”. Je hoeft hem dan niet te voeren. Heb je zin in gemberbier? Haal dan je ginger bug weer uit de koelkast en voer weer dagelijks.
 • De snelheid van de fermentatie hangt sterk af van de temperatuur. In de winter, wanneer kamertemperatuur lager is, kan het wat langzamer gaan. In de zomer, wanneer het warmer wordt dan 20 graden, gaat het sneller. Check dan vanaf de 2e of 3e dag dagelijks je koolzuur.

Instructies

Gefermenteerd gemberbier

Gefermenteerd gemberbier

Ouderwets gefermenteerd gemberbier. Geen siroop met bruiswater!

Ingredients

Ginger bug

 • Water
 • Gember
 • Kristalsuiker

Gemberbier

 • 2 L water
 • 1 duim gember
 • 150 g suiker
 • 1 citroen

Instructions

Ginger bug

 1. Steriliseer een glazen potje. Niet te klein, maar het hoeft ook geen megapot te zijn. Gewoon een potje van de pastasaus ofzo.
 2. Vul het potje voor de helft met lauw water. Vooral niet te warm, dan gaat je gist dood.
 3. Voeg nu een eetlepel fijngesneden gember met schil en een eetlepel kristalsuiker toe.
 4. Je hebt luchtcirculatie nodig, maar wilt niet dat er vuil in je potje komt. Dek je potje af met een stukje katoen en een elastiekje. Zet het potje weg op een warme plek, maar buiten bereik van direct zonlicht.
 5. Voer je ginger bug dagelijks met een theelepel fijngesneden gember en een theelepel suiker.

Gemberbier

 1. Snijd ongeveer een duimgrootte gember (met schil) fijn.
 2. Breng 2 liter water aan de kook in een ruime pan. Draai het gas uit zodra het kookt en voeg de gesneden gember en 150 g suiker toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, zodat je gemberthee kan trekken.
 3. Voeg na het afkoelen een half potje ginger bug en het sap van 1 citroen toe. De rest van je starter kun je opnieuw voeren en voor een volgende lichting gebruiken.
 4. Bottel je gemberbier door een zeef met een dunne, katoenen doek. Sluit de flessen goed af.
 5. Laat je gemberbier bij kamertemperatuur fermenteren. Het duurt 5-10 dagen tot er koolzuur in zit. Laat na de 5e dag dagelijks even wat koolzuur ontsnappen om te voorkomen dat je flessen ontploffen.
 6. Zit er genoeg koolzuur in? Zet de flessen dan in de koelkast om het fermentatieproces te stoppen* en wacht niet te lang met consumeren.

* Affiliate link. Koop je via zo’n link iets bij een webshop, dan krijg ik een klein percentage van jouw aankoopbedrag. Zo help je CherryCharlie online te houden. Meer informatie vind je hier. Dankjewel!

4 reacties op “Maak zelf ouderwets gefermenteerd gemberbier”

 1. Hoi,

  Wat ik op geen enkele site terugvind, wanneer ik de bug dagelijks voed met gember en suiker, dien ik dan ook extra vocht toe te voegen ?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Skip to Recipe
Scroll naar top