Sinterklaascupcakes met sinaasappelbuttercream

with No Comments

Over een paar daagjes is het zover: Sinterklaasavond! Een avond die door bijna iedereen hier in Nederland wel word gevierd, en gepaard gaat met een hoop lekkers.

Sinterklaascupcakes met sinaasappelbuttercream • CherryCharlie.nl

Speciaal voor de gelegenheid heb ik heerlijke sinterklaascupcakes gebakken – weer eens wat anders dan gevulde speculaas of banketletter! Het recept vind je hieronder.

Wat smaak betreft moet je zelf een paar dingen inschatten: hoeveel speculaaskruiden in je cake vind je lekker? Houd je het wat lichter (1 eetlepel) of wil je een wat prominentere speculaassmaak (2 eetlepels)?

Ook bij de buttercream moet je even zelf proeven en meten. Ik had toevallig nog een minuscuul flesje sinaasappelaroma staan, wat erg lekker was, en waar je maar heel weinig van nodig had. In de grotere bakwinkels en online kun je dit wel vinden. Je kunt dit ook heel goed vervangen door een hele theelepel sinaasappellikeur, bijvoorbeeld Cointreau.

Om de buttercream een zacht oranje kleurtje te geven heb ik enkele druppels gele en rode voedselkleurstof gebruikt, wat er erg mooi uitzag.

Ik denk dat ik in de toekomst zeker nog ga experimenteren met buttercream met sinaasappelsap of oranjebloesemwater, dus stay tuned voor updates!

Sinterklaascupcakes met sinaasappelbuttercream • CherryCharlie.nl
Sinterklaascupcakes met sinaasappelbuttercream • CherryCharlie.nl

Sinterklaascupcakes met sinaasappelbuttercream

Sinterklaascupcakes met sinaasappelbuttercream

Speculaascupcakes met sinaasappelbuttercream en cranberrykruidnoten

Ingredients

Cupcakes

  • 110 g roomboter op kamertemperatuur
  • 225 g suiker
  • 2 eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g bloem
  • 120 ml melk
  • 1-2 el speculaaskruiden

Buttercream

  • 110 g roomboter op kampertemperatuur
  • 60 ml melk
  • 500 g poedersuiker
  • 1/2 tl sinaasappelaroma of -likeur
  • Gele en rode voedselkleurstof naar wens

Versiering

  • Bolletje bakkerskruidnoten cranberry

Instructions

  1. Begin met de cupcakes. Vul een cupcakevorm met papiertjes en verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Mix de boter en suiker, voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe.
  3. Mix de bloem, het bakmeel en de melk door het botermengsel.
  4. Doe in ieder vormpje een flinke eetlepel beslag en bak je cupcakes in 25 minuten gaar en goudbruin. Bak eventueel een tweede ronde als je beslag nog niet op is. Meer cupcakes meer beter 
  5. Laat je cupcakes goed afkoelen op een rooster en maak ondertussen de buttercream. Mix eerst de roomboter en melk door elkaar.
  6. Voeg beetje bij beetje alle poedersuiker toe. Als laatste breng je het op smaak met sinaasappelaroma en kun je druppelsgewijs de kleurstof toevoegen tot je een mooie zachtoranje kleur hebt.
  7. Smeer met een mes of spatel de buttercream in cirkelvormige bewegingen op je cupcakes. Garneer met de cranberry-kruidnoten. Klaar zijn je sinterklaascupcakes!

Disclaimer: De kruidnootjes heb ik gekregen van Bolletje.


Heb je met plezier bovenstaande artikel gelezen? Overweeg dan om me op een kopje koffie te trakteren, zodat ik tijd kan blijven steken in het schrijven van meer van zulke content. Dankjewel!

Aantal kopjes koffie

Bovenstaande knop stuurt je naar de veilige PayPal-omgeving.
Lees hier meer over mijn koffiefonds.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.