Dadel-walnoten-whiskey cupcakes • CherryCharlie.nl

Ook al leek het er afgelopen week niet echt op, het is toch écht herfst, wat betekent dat het tijd is voor typisch herfstige, knusse, stoere najaarsgerechten! Lekker voor bij de thee ‘s avonds zijn deze dadel-walnoten-whiskey cupcakes, gebaseerd op een tulband die mijn moeder vaak bakt.

De cupcakes van vandaag zijn gebaseerd op de dadel-walnoten-whiskey-taart die mijn moeder vaak maakt als papa jarig is: stoer, mannelijk, niet te zoet, en ont-zet-tend lekker! En ik weet niet waarom, maar ik associeer deze smaken altijd met met najaar. Een beetje zoet en een beetje hartig tegelijk.

Of je Schotse whisky of Ierse whiskey (let op de “e”) gebruikt maakt niet zoveel uit, maar betere drank betekent lekkerdere cupcakes! Als je geen liefhebber bent en het dus niet standaard in huis hebt, kom je met die cadeau-mini’s een heel eind. Zelf heb ik Jameson gebruikt – dat had ik toevallig nog staan. Maar als je een fles Oban of iets dergelijks hebt, kun je die net zo goed gebruiken natuurlijk 😉

Zo simpel zijn deze overheerlijke dadel-walnoten-whiskey cupcakes. Tijd om uit te delen! Ze combineren heerlijk met een goede kop koffie, gemberbier of rooibosthee. Je kunt ze ook in de broodtrommel van je lief stoppen natuurlijk 🙂

Yield: 16-20 stuks

Dadel-walnoten-whiskycupcakes

Dadel-walnoten-whiskycupcakes

Wist je dat je de smaak van deze cupcakes serieus kunt beïnvloeden met je whiskykeuze?

Ingredients

  • 110 g roomboter (kamertemperatuur)
  • 225 g suiker
  • 2 eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g bloem
  • 120 ml melk
  • 50 ml whisk(e)y
  • 200 g ontpitte dadels
  • 100 g walnoten
  • 1 tl vanille extract
  • 1 el honing

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een muffinvorm met papiertjes.
  2. Hak de dadels en walnoten in stukjes. Doe ze met het vanille extract en de honing in een pannetje en zet het op laag vuur. Roer het af en toe een beetje om.
  3. Maak ondertussen het basisbeslag: mix de roomboter en suiker door elkaar, voeg daarna de eieren en melk toe. Mix als laatste de bloem en het zelfrijzend bakmeel erdoor.
  4. Wanneer je daarmee klaar bent, heeft je dadel-walnoten-whiskeymengsel al lekker een beetje staan pruttelen en zijn je dadels wat papperig geworden. De alcohol is waarschijnlijk voor een groot deel al verdampt en de rest van de whiskey is door de dadels en walnoten opgenomen. Roer het mengsel door je beslag.
  5. Doe een dikke eetlepel beslag in ieder vormpje. Bak je cupcakes in 25 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.
  6. Vul de vorm nog een keer als je beslag over hebt. Vergeet niet de restjes uit de beslagkom te likken

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener en duurzamer te leven. Kun je dit artikel waarderen, support me dan met een bijdrage ter grootte van een kop thee. Dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to Recipe Scroll naar top