Vegan brownies met okara

Een tijdje geleden heb ik zelf sojamelk gemaakt. Maar na afloop zit je met best wel een flinke hoeveelheid sojapulp. Maar wat kun je daar dan mee doen? Ik ging op zoek en vond een heerlijk recept voor vegan brownies – mijn eerste veganistische baksel!

Vegan brownies met okara

Voor dit recept heb je okara nodig: dat is de sojapulp die overblijft wanneer je sojamelk hebt gemaakt. Afhankelijk van hoe lang je de bonen bewerkt hebt met de blender of de staafmixer, is je okara grover of fijner van textuur.

Ook als je okara nog aan de wat grove kant is, is het geen ramp: de korreltjes worden lekker zacht en smeuïg in dit recept.

De okara heeft hier eigenlijk de lijmende functie van eieren en boter. Het leuke van dit recept is dat het eigenlijk voor best veel allergieën geschikt is:

Lactose
Omdat het een veganistisch recept is, zitten er geen boter en melk in. Wel plantaardige melk. Hier kun je heel goed je zelfgemaakte sojamelk voor gebruiken!

Eieren
Ja, ook hier kunnen mensen allergisch voor zijn! Door de okara heb je geen kippenei nodig in dit recept.

Gluten
Dit recept is niet glutenvrij, maar je kunt wel heel eenvoudig een glutenvrije variant maken. Er zit een klein beetje bloem in dit recept, maar dat is heel makkelijk te vervangen door amandelmeel.

Dit recept is – obviously – niet geschikt voor mensen met een soja-allergie.

Wat me aan deze vegan brownies echt superpositief verraste, was dat ze zo lang goed blijven! We zijn maar met zijn tweetjes, dus als je een stuk of twaalf brownies hebt, doe je daar bijna een week mee. Aan het eind waren ze nog net zo smeuïg als aan het begin van de week! Ik ga dus zeker kijken of ik dit recept kan ombouwen tot een soort algemene cupcakebasis.

Vegan brownies met okara

advertentie

Vegan brownies met okara

Vegan brownies met okara

Deze brownies kun je maken van leftover sojapulp en zelfgemaakte sojamelk.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes

Ingredients

  • 130 g bloem
  • 150 lichtbruine basterdsuiker
  • 25 g cacao
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 90 g okara
  • 180 ml sojamelk
  • 1 tl vanille-extract

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Verkreukel een vel bakpapier (tip van Jamie Oliver) en bekleed daarmee een ovenschaal (ik heb een lasagneschaal gebruikt).
  2. Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
  3. Mix de natte ingrediënten (okara, melk en vanille-extract) één voor één door de droge ingrediënten. Afhankelijk van hoe vochtig je okara is, heb je iets meer of minder sojamelk nodig.
  4. Giet het beslag in je ovenschaal en bak 20 minuten in het midden van de oven.
  5. Laat afkoelen voor je de brownies aansnijdt. Bewaar in een goed afgesloten koekblik.

1 thought on “Vegan brownies met okara”

  1. Pingback: Zelf tofu maken - Zaailingen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.